Üdvözöllek!

Üdvözöllek! Ezen a blogon elolvashatod online a teljes Kiss Ádám - Szütyiő c. könyvet. Nincs más dolgod, mint sorban haladnod a bejegyzések olvasásával, mert a blog a könyv elejével kezdődik, majd a végén fejeződik be. Tehát nem muszáj megnyitnod a bejegyzéseket, a következő oldal eléréséhez a "Következő" oldal linkre kell rányomni, és így tovább, amíg el nem olvastad a könyvet! Jó szórakozást!

BKV TIMES (avagy Budapesten Közlekedjél Vazze)

2011.02.05. 19:24 Brexter

Országunk fővárosa - főleg nyáron fő - Budapest. Magyarország közepén, a várost kettészeli a Duna, kérdés, mi lehet a Duna közepén. Mindegy. A pesti ismeri a rendszert, aki vidéki, kezdi megszokni. A trükköket, a praktikákat, a túlélési eszközöket. Mindenki jár valahogy: gyalog, bringával, autóval vagy tömegközzel. Mindig mindenki megy valahova! Én egy zempléni kisvárosból származom, kellett idő, míg rájöttem: az élet a föld alatt néha nehezebb, mint fölötte. Amikor életemben először szálltam le a metróról a Nyugatinál, több száz tisztelt utassal együtt, nekem tisztára bombariadó-élményem volt, mindenki rohan, keresi a kiutat. De bizony a kiút sem egyszerű. A felszínre lépés utolsó pillanataiban, amikor már egyre több a fény, egyre közelebb vagy, az utolsó métereken pattannak eléd ŐK. Igazoljad nekik azonnal: fizettél azért, hogy beléptél a területükre. Vagy bliccelsz. (Száz utasnak bliccel a fele, egye meg a fészkes fekete fene...) Én megmondom őszintén, nem tudok. Nekem túl para. Amikor jössz fel a mozgólépcsőn, amikor olyan kilátástalan a helyzet, és csak az jár az eszedben: „nincs ellenőr, nincs ellenőr". Rosszabb esetben, ez sincs, mert ŐK sztrájkolnak, nekik még szarabb. Ül a buszsofőr, vasalt ingben, mellényben, garázsmenetben, kezével fröccsözik, lábával gázfröccsözik, és ma be nem teszi egyesbe. Ma nincs egyes, ma feles van. Vagy pingpongoznak, a forgalmi irodában. Lehet, hogy a pingpongosok meg úgy sztrájkolnak, hogy trolit vezetnek. Nem tudom. A körúti villamos, a darázs. Mindenkinek van négyeshatos története. Mindenkinek. Én azt mondom, hogy a Combino Budapest bőrnadrágja, télen hűt, nyáron fűt. Manapság már több ellenőr áll a buszmegállóban, mint utas, főleg éjszaka. A múltkor nem fértek fel a buszra. Láttam! Most már nem az van, hogy: „Jegyeket, bérleteket!", hanem: „Kolléga??", „Kolléga!!", „Köszönöm!!" Ja, és a legnagyobb: láttam a Deákon kínai ellenőrt! Kínait! Hihetetlen, már nem csak a villamos sárga. Elképzelem, hogy kiabálja: „Jegy nem ocó, nadon cípősz!" A zűrös végkielégítések miatt most spórolásra adja a fejét a BKV. Úgy elképzeltem, min tudnak ők spórolni, természetesen az utasok kárára. - A mozgólépcső áll, a falon a képek mozognak, olyan, mintha mennél, de mégsem. - Ha blicceltél a metrón, neked kell hajtanod a mozgólépcsőt egy szobabicikli segítségével. Aki háromszor bliccel, az már szerelvényt tol. - Értelmet nyer a villamosszék. A villamoson minden ülőhely ráz. Nem mersz leülni. Kérjük, adja át az állóhelyét másoknak! - Ha egymás után tíz havibérletet vásárolsz, kapsz ajándékba egy hajléktalant, akit minden állomáson és megállóhelyen átvehetsz. - Spórolnak a villannyal. Minden második héten jár csak a 76-os troli. De a BKV mégis az életünk része, és állhatunk pozitívan a dolgokhoz. Az egyik barátom a 7-es busszal közlekedik, de így fogalmaz: „Volvóval járok, sofőröm van, szórakozol?" Ezt a szemléletmódot javasolnám mindenkinek. További jó kávézást!

A bejegyzés trackback címe:

https://szutyio.blog.hu/api/trackback/id/tr472640776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása